maandag 24 november 2008

wat is BIM en waarom is het belangrijk

Studio Plus Peil maakt gebruikt van een 3D-tekenprogramma. Dat is heel fijn voor de opdrachtgever, omdat hij veel beter kan zien wat er ontworpen is dan op platte tekeningen te zien is. Dat is heel handig voor mij als architect omdat uit dat softwarepakket automatisch "platte" tekeningen rollen waarvan plattegronden, gevels en doorsneden foutloos(!) op elkaar afgestemd zijn.
Maar er is nog veel meer mogelijk. Uit de software is ook informatie te halen over bijvoorbeeld de totale oppervlak van een gebouw gekoppeld aan een prijs per m2 of de hoeveelheid m2 gevel met metselwerk. Deze koppeling tussen gebouw en informatie heet Building Information Model, BIM dus. 
De toekomst aan één gebouwmodel alle informatie gekoppeld wordt die voor dat gebouw belangrijk is, zoals kosten, constructie, installaties. Op dat moment kan je makkelijker verschillende varianten onderzoeken en in een vroegtijdig stadium van het ontwerp mogelijke pijnpunten (clashes) tackelen. Voordeel: kortere ontwerptrajecten en minder bouwfouten.
Afgelopen week heb ik deelgenomen aan de BimCaseWeek 2008. Hier hebben we met ca 100 deelnemers gewerkt aan een gezamenlijke opdracht om te onderzoeken hoever het staat met BIM in Nederland. Het was bijzonder nuttig en leerzaam en er moet nog veel gebeuren. Aan de slag dus!

Labels: