donderdag 14 januari 2010

Collectief Particulier Opdrachtgeverschap - Bouwen met je buren

En eigen huis bouwen hoeft natuurlijk nier persé alleen, dat kan ook met je buren, als collectief. In vaktermen: Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Het voordeel van bouwen met je buren is dat de kosten lager zijn, maar dat je wel alle vrijheid houdt om je eigen droomhuis te realiseren. Zo is bijvoorbeeld de gemiddelde bouwprijs per vierkante meter voor een twee-onder-een-kap lager dan die voor een vrijstaande villa. Ook de bijkomende kosten voor adviseurs, zoals bijvoorbeeld architect en constructeur zullen lager uitvallen. Bouwen met je buren kan al als je met zijn tweeën bent, maar met meer kan natuurlijk ook.
Een ander voordeel is dat er samenhang omstaat tussen verschillende woningen. En samenhang maakt dat 1 +1 meer is dan 2. Dat geeft een meerwaarde aan de woonomgeving en dus ook aan de woning zelf.
Dat klinkt misschien makkelijker dan gezegd, want hoe ontmoet je nu buren om mee te bouwen? Een initiatief hierin is de site van Tweekap. Hier kan je op zoek naar je nieuwe buren: mensen om samen mee te bouwen. Maar ook vind je hier de professionals die je tijdens het hele proces kunnen begeleiden.

Labels: , ,