Van wensen en eisen naar ontwerp

De aanstaande bewoners van deze woon-werkvilla wilden in hun huis optimaal genieten van de unieke locatie met buitengewoon uitzicht over een dijkje aan de overkant van het water. Daarom werd het huis nadrukkelijk op de rand van het water gezet zodat de seizoenen in het water weerspiegelen. De houten loper dwars door het huis verbindt het water aan de ene zijde met de tuin aan de andere kant. Daardoor krijgt de belangrijkste plek van het huis, de dubbelhoge hal, meteen de centrale positie die het verdient. De eetkeuken ligt beneden, direct aan het water, en heeft middels een open verbinding via de centrale hal, contact met de woonkamer op de eerste verdieping. Deze hoog gelegen woonkamer biedt een wijds en fenomenaal uitzicht over natuurgebied ‘De Natte Graslanden’ en de Noorderplassen.

 

Dwars op de loper vormt een lange gang de ruggengraat van de woning. Alle ruimtes worden hierdoor logisch toegankelijk gemaakt. Aan de tuinzijde van de gang liggen de trappen en de facilitaire ruimtes zoals wc, douche en berging. De waterzijde met het prachtige uitzicht is bewaard voor de verblijfsruimtes. Door de woonkamer en de eetkeuken aan de zuidzijde te plaatsen is het uitzicht daar optimaal richting drie windrichtingen.

 

Materialen - de buitenkant

Omdat deze villa nadrukkelijk gepositioneerd is richting het aangrenzende natuurgebied is gekozen om de buitenzijde met aardse materialen en kleuren af te werken. De multicolor leisteen van de gevelbekleding, geeft een gemêleerde, warme uitstraling die complementair is aan de omgeving. De ruimtes tussen de raampartijen worden opgevuld met de natuurlijke oranjebruine roestkleur van platen cortenstaal. Net als de natuur, verandert de uitstraling van dit huis met het weer. Als de zon volop schijnt, kan de dubbelhoge glazen pui gesloten worden met een zonwering van platen geperforeerd cortenstaal. Indien niet in gebruik, kan de zonwering naast de pui opengevouwen worden en vormt het een decoratief element. Nat weer heeft een duidelijke invloed op de kleuren van leisteen en het roestkleurige cortenstaal.

 

Duurzaam

Bij het ontwerp van deze woning is expliciet rekening gehouden met het milieu. Enerzijds door de keuze van duurzame materialen, anderzijds door de woning energiezuinig te maken. Voor de draagconstructie kozen we voor houtskeletbouw. Hout en houtvezel-isolatieplaten zijn CO2neutrale bouwmaterialen met een extra hoge isolatiewaarde. Het verwarmen van deze woning kost weinig energie. Hout heeft als groot bijkomend voordeel dat het een gezond, stralingsvrij binnenklimaat genereert. De materialen die we voor de buitengevel kozen, zijn herbruikbaar.

Op het dak worden zonnecollectoren geplaatst. Tijdens het ontwerp is al rekening gehouden met domotica. Daardoor is de woning niet alleen verzekerd van minimaal energieverbruik, ook optimale veiligheid en maximaal comfort zijn gegarandeerd.